Kıvrımlı Beyin Yapısının Nedenleri Bilim İnsanları Tarafından Bulundu

Bilim insanların beynin kıvrımlı yapısının nedenini keşfetti...

Kıvrımlı Beyin Yapısının Nedenleri Bilim İnsanları Tarafından Bulundu

Beyinde kıvrımların fazla olması, kişilerde nörolojik açıdan geç gelişim, konuşmada güçlük ya da epilepsi gibi problemlere yol açıyor. Bilim insanların beynin kıvrımlı yapısının nedenini keşfetti. Yapılan çalışma bu problemle mücadele edenler için umut ışığı oldu.

Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya San Diego Üniversitesi tarafından bir araştırma yapıldı. Araştırma sırasında polimikroloji ismi verilen insan beyni içinde yüksek oranda kortikal kıvrım ve küçük oluklara sebebiyet veren nörolojik hastalıklara da yol açan bir protein ortaya çıkarıldı.

İnsanların kıvrımlı beyin yapısına sahip olması halinde beynin üst katmanında yer alan serebral korteksi oluşturan çıkıntılı katlanma girus ismiyle anılırken oluklar da sulkus olarak nitelendiriliyor.

Beyinde Katlanma Bilişsel Yetenekleri Zayıflatıyor

İnsanların beynin ortaya çıkan katlanmalar bilişsel yeteneklerin hızlı bir şekilde durmasına yol açıyor. Daha kıvrımlı beyin yapısı olan fil ve maymunlara göre düz beyin yapışınsa sahip olan farelerin daha fazla bilişsel yeteneğe sahip olduğu bu bilgiye göre ortaya çıkıyor.

Polimikrolojik vakalarda beyin içinde bulunan girusların olması gerekenden daha fazla üst üste yığılması ve daha kalın bir korteks ortaya çıkması söz konusu oluyor. Bu durum insanlarda nörolojik açıdan daha geç gelişim yaşanmasına yol açıyor. Aynı zamanda zihinsel yetersizlik, konuşmada güçlük ve epilepsi gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkabiliyor.

Araştırmanın yazarları arasında yer alan Joseph Gleeson söz konusu durumda bulunan hastaların tedavisinin yapıldığı hastanelerin önemli bir bölümünün yakın vadede hastalığın arkasında yer alan genetik nedenlere odaklanmadığını aktardı.

ABD’de bulunan araştırmacılar Kahire merkezli İnsan Genetiği ve Genom Araştırma Enstitüsü araştırmacıları ile işbirliğine gittiler. Bu durumu yaşayan ortalama 10 bin ailenin yer aldığı bir veri tabanı incelendi.

Araştırmada Hepsi Bir Gende Aynı Mutasyon Olan Aileler Bulundu

Yapılan veri incelemesi sonrasında tamamı bir gende olmak üzere aynı mutasyonun yer aldığı 4 aile olduğu saptandı. Transmembran protein 161B (TMEM161B) isimli genin mutasyona uğradığı ortaya çıktı. Bu gende yer alan hücrelere ait yüzeyde işlevi bilinmeyen bir protein üretildiği saptandı.

Araştırmada yazar olarak görev alan kişilerde Lu Wang neden olarak bu geni belirledikten sonra aşırı katlanmayı anlamak için çalışmaya başladıklarını aktardı.

Araştırmacılar bu aşamada deri örnekleri aldıkları hastalardan elde ettikleri kök hücrelere başvurdular. Daha sonra vücuttaki doku ve organların kendi kendine faaliyet gösteren organoidler ortaya çıkarıldı. Ancak üretilmiş olan organoidlerin faaliyetlerinin düzensiz olduğu saptandı ve nöronları yönlendiren radyal gliaların hareketlerinin bozuk olduğu ortaya çıktı.

Önceki ve Sonraki Haberler