Bilim İnsanları Açıkladı: Alzheimer Riskini En Aza İndiriyor
Son yıllarda özellikle yaşı ilerlemiş insanların yaşam standartlarını olumsuz yönde etkileyen bazı hastalıklara yakalanma oranı daha yüksek.
Bu riski en aza indirmek için çalışan bilim insanları, Alzheimer gibi hastalıkların riskini azaltmak amacıyla bazı yöntemler keşfetti. Günlük hayatta kolaylıkla uygulanabilen bu yöntemler, Alzheimer riskini azaltmada etki sağlıyor.
Otago Üniversitesi’nde araştırmalar yapan bilim insanları, yaşam standartlarını son derece olumsuz yönde etkileyen Alzheimer riskini en aza indirmek için günlük hayatta uygulanabilecek bazı yöntemler keşfetti. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı deneylerde beyindeki bir nörotrofik faktörün devreye girdiği ve hatırlatmayı artırdığı gözlemlendi. Bununla beraber, bilim insanları farmasötik müdahaleler gerçekleştirerek nörotrofik faktörleri kullanarak yapay yöntemler denemiş ancak bu yöntemden herhangi bir sonuç alınamamıştı.
20 saat aç kalmak ve hafif-yüksek şiddetle spor yapmak riski azaltıyor
Yapay faktörlerden sonuç alınamamasının ardından doğal yöntemler üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran bilim insanları bahsedilen nörotrofik faktörleri hareket ettirebildiklerini keşfetti. Çalışmalarını doğal faktör etkileriyle sürdüren araştırmacılar, nörotrofik faktörün devreye girmesi için 20 saat boyunca aç kalmanın, 90 dakika boyunca hafif şiddetli spor yapmanın ve 6 dakika boyunca da yüksek şiddetle spor yapmanın etkili olduğunu deneyimledi.
Egzersiz yapmanın ve açlık hissinin birleştirilmesiyle harekete geçmeye başlayan nörotrofik faktörün Alzheimer riskini de azalttığı ortaya çıktı. Günlük olarak kolaylıkla uygulanabilecek bu yöntemlerin en çok işe yarayanının ise 6 dakika boyunca yüksek şiddetle spor yapmanın olduğu ortaya çıktı.
Otago Üniversitesi’nde araştırmalarına devam eden bilim insanları, aç kalmanın bilişsel olarak sağlıkla arasında ilişki kurmasının daha net bir sonucunu elde etmek için çalışmalarına ağırlık verdiklerini de yaptıkları açıklamada belirtti.

