Antik Mısırın Altın Çocuğu: 2300 Yıllık Mumyanın Gizemi Çözüldü

Antik çağ medeniyetlerinin beşiği sayılan Mısır’da her geçen gün yeni bir gizem çözülüyor. Binlerce yıl öncesinden bilgiler edinmemizi sağlayan mumyalar ve tarihi eserler Mısır’ın sır kapısını aralamamıza neden oluyor. Son zamanlarda yapılan bir keşif ise arkeoloji tutkunlarını sevindirdi. 2.300 yıllık olduğu tahmin edilen mumyanın içi açılıp, incelenirken hem fiziki hem de sosyal bulgulara ulaşıldı.

Antik Mısırın Altın Çocuğu: 2300 Yıllık Mumyanın Gizemi Çözüldü

Mısır, antik çağlara ev sahipliği yapan ve tarihe ışık tutan medeniyetlerden biri. Günümüzde yapılan kazı çalışmaları ve araştırmalar sayesinde binlerce yıl öncesine dönebiliyor ve o dönemde yaşamış olan insanların ne gibi faaliyetler sürdürdüğünü anımsayabiliyoruz. Son dönemlerde ise arkeoloji tutkunlarını heyecanlandıran bir habere daha tanık olduk.

2 nin 300 yıl öncesine ait olduğunu düşünülen bir lahit, Kahire’de bir müzede açık olarak sergileniyordu. Lahitin içindeki mumya ise daha önce açılmamasına rağmen ilk kez dijital olarak görüntülenme fırsatı buldu. 2 bin 300 yıl önce mumyalandığı tahmin edilen naaşın 14-15 yaşlarında bir çocuğa ait olduğu belirlendi. Aynı zamanda lahitin içerisinden çıkarılan eşyalar da son derece ilgi çekici idi.

Bilim insanlarının X ışınları kullanarak tabutun içini görüntülemesi, hem mumyanın kime ait olduğunun bulunmasına hem de içindeki eşyaların ne olduğunun anlaşılmasına yardımcı oldu.

49 Altın Muska ve Beyaz Sandalet ile Gömülmüştü

Yapılan araştırmalarda isimsiz mumyanın, gömülürken 49 farklı altın muska ile gömüldüğü ortaya çıktı. Mumyanın yüzünde bulunan büyük altın maske de sosyal durumunun anlaşılmasına ışık tuttu. Beyaz bir sandalet ile tabut içine koyulan mumyanın, isimsiz bir çocuğa ait olduğu belirlendi.

Eski Mısır kültüründe muska ve beyaz sandalet ile gömülmek son derece yaygındır. Beyaz sandalet ile gömülmesinin sebebi de yeniden dirildiğinde temiz ve dindar olmasına inanılmasıydı. Ölen gencin yeniden dirildiğinde Tanrıların karşısına temiz bir şekilde çıkacağına inanılan Eski Mısır kültüründe, muska ile gömmek de ölen kişinin aleyhinde konuşulmasını engellemekti. Diline muska yerleştirilerek ahirette konuşmasına imkân tanıdığına inanılırken kalbine yerleştirilen muska da kıyamet günü geldiğinde ölen kişi hakkında iyi konuşmalar olması içindi.

Uzmanların bu sebepten dolayı “Altın Çocuk” lakabı taktığı mumya, Mısır Ölüler Kitabı’nda yazan ritüellere göre gömülmüştü. Mısır’ın Edfu şehrinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan mumyanın, bu kadar muskaya sahip olması ve tüm nesnelerinin de altından olması yüksek statü sahibi olduğu anlamına geldiğini gösteriyor.

Bilim insanları 14-15 yaşlarında ölen çocuğun ölüm sebeplerini de incelerken, bunun doğal yollardan ölüm olduğu kanaatine vardılar. Cesette herhangi bir kesik ya da yara bulunmadığı için bu kanıya varan uzmanlar, doğal yollar dışında herhangi bir unsurun ölüme neden olmadığını açıkladılar.

Dijital kameralarla yapılan incelemelerde ise, cesedin dar bir çeneli, yarı açık gözlere sahip ve oval yüzü olduğu tespit edildi.